M. s-a indragostit. Din nou, dar remediabil

21 iulie 2007
 
Cel mai tare si mai tare m-am imprietenit cu placutele pe care scria cu un mauve suav, chiar lila, Central Station sau, in directia opusa, Museumplein.  Sau poate ca era roz-violet? Amsterdamul nici macar nu pozeaza princiar, din loc in loc, precum Viena; Amsterdamul se ofera de-a dreptul turistilor, ca-n vitrinele cu rate fripte ale numeroaselor sale restaurante chinezesti : luati, mancati.  Asa ca placutele sunt peste tot, in culori diferite, hipnotizand turistii sa strabata in hoarda, urmandu-le, doar  anumite strazi, cele pe care orasul vrea sa le sacrifice privirilor.  Da si pe alea pe care si le sacrifica, le da cu totul, frate, sa te saturi.  La fiecare pas e ceva de vazut, gustat, mirosi, fotografiat, de cumparat. Orasul asta e o curva pop-art, mauve-fauve (si nu, n-am vizitat in cele 3 zile Red Light District -ul, il pastrez pentru la intoarcere). 
 De multe dintre chestiile astea m-am prins abia a doua zi, cand, nemaigasind (da, in cazul meu asta chiar e posibil!) placutele indicatoare, m-am ratacit si-am descoperit orasul celalalt.  Asa m-am indragostit.  De patiseriile lor arabesti, de dughenele de reparat pantofi, de restaurantele care scot cate o masa lunga in strada, pe trotuar, si pot sa treci pe langa cate-un grup de 7-8 prieteni care tocmai servesc o portie de paste, si te poti chior in farfuriile lor in care se vad inca urmele de acasa .ro/pesto” title=”pesto”>pesto si in paharele lor de vin alb, de casele cu ferestre care dau direct in strada si in care te poti uita, daca vrei, la fel cum m-am uitat eu in casele de papusi de la Rijkmuseum. Si da, de vasele uriase cu trandafiri, leandri, palmieri si diverse alte plante pe care localnicii si le scot pe trotuare in fata casei, incadrand intrarea sau cate-o bancuta pusa pe trotuar. 
 M-am mai amorezat instant de pacea burgheza a femeii care citea pe bancuta de la intrarea in casa ei, sprijinindu-si picioarele de balustrada scarilor, sorindu-se ca o pisica pe malul canalului. Ah, da, de pisicile din vitrine (una alba si una neagra, le-am pozat pe amandoua, in cartiere diferite); de o pereche de pantofi rosii purtati (aici se cheama vintage) din vitrina unei cafenele rock&roll- costau 20 de euro si m-am abtinut; de casele de papusi ale celor 3 Petronelle (Oortman, Dunois si de la Court); de anticariatele in care inca mai poti gasi perle adevarate mari, gri, pulpoase ca niste icre princiare (rebizele erau obraznice si rosii, icrele de Amsterdam sunt reci si solemne). 
 E liniste ziua in Amsterdamul ratacirilor mele (da, m-am ratacit de cel putin 3 ori in

Amsterdam

), si pot sa-mi imaginez racoarea cearsafurilor intre care m-as trezi diminetile. As putea trai aici, o vreme.

Ce nu-mi place la olandezi: dusul situat in bucatarie (!!!) si toaleta care e separata de dus si care, de cele mai multe ori nu are o chiuveta in care sa te speli pe maini asa ca sfarsesti tot la bucatarie (cu variatiunea grava: toaleta in bucatarie si dusul in dormitor). Sticlele de bere care-s toate de 300 de ml L.  Branza lor galbena cih.  Impartitul banilor dupa vizitele la careva acasa, careva-ul zicandu-ti apoi pana la centima cat a costat tratatia/cap de persoana furajata (si urmeaza sa merg in Suedia, unde va fi mai greu). Trenurile in care toti vorbesc tare si te intreaba cate ceva, ca sa se bage in seama.  Strippenkaart-urile- biletele lor de autobuz stupide, la care trebuie sa stii cate benzi trebuie sa taxezi in functie de cate zone strabati dar nu ai de unde sti care sunt zonele si, ca atare, cate benzi sa utilizezi. 
Gata; ma duc la restaurantul indonezian din colt sa mananc. 

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X